dilluns, 14 de març del 2011

L'evolució dels comtats catalans

Fet per Aleix Mestres 2n D
En aquest esquema que hem fet a classe, hi pots veure com els comtes catalans van aconseguir desfer-se del poder que el rei dels francs tenia sobre ells.
Per a repassar millor aquest apartat, aquí hi tens un vídeo de 15 minuts de la sèrie "Història de Catalunya" protagonitzada pel Dragui i on s'expliquen aquests esdeveniments.

El naixement d'una nació

 

L'any 988, Borrell II es va negar a renovar el vassallatge amb el rei franc. Aquest fet va comportar el naixement de Catalunya. "Història de Catalunya" i en Dragui ho expliquen en aquest capítol.

Des de l'any 878, Guifré el Pelós governava els comtats orientals de la Marca Hispànica, que quedaven força aïllats dels de la part occidental.

L'obra més important de Guifré va ser el repoblament del centre de Catalunya: Osona, el Berguedà, el Bages, el Ripollès... Catalunya es va poblar de gent que venia d'arreu, que va treballar la terra i va aixecar fortificacions, castells i esglésies.

Segons el règim feudal, els senyor atorgava cartes de poblament als colons, als quals concedia privilegis a canvi de fidelitat i del compromís de treballar les noves terres.

L'eix Llobregat-Cardener dividia les dues Catalunyes: al nord, la Catalunya Vella; al sud, la que després de dos segles de conquestes i repoblaments seria la Catalunya Nova.

L'any 950 a Aquisgrà, Borrell II, nét de Guifré el Pelós, va ser investit marquès i va jurar vassallatge al rei franc. La política de Borrell II va tenir com a finalitat el manteniment de la pau mitjançant les bones relacions amb els grans poders: el carolingi, ja en decadència; el del califat de Còrdova, en ple apogeu, i el del papa de Roma, cada vegada més influent.

En aquesta època, les incursions sarraïnes eren constants. La més important va ser la que va protagonitzar Almansor, que, al capdavant d'un nombrós exèrcit, va seguir la Via Augusta romana i va arribar fins a Barcelona. La ciutat va ser completament arrasada i saquejada. Borrell II va demanar ajut a Lotari, però el rei franc no el va ajudar, tot i les seves obligacions feudals.

La independència de Catalunya va començar, de fet, amb aquest trencament dels lligams de vassallatge, però es va fer efectiva l'any 988, quan Borrell II es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei franc. Des d'aquell moment, Borrell ja no seria comte per gràcia o favor del rei de França, sinó que seria comte per propi dret. Aquesta data va quedar marcada com la del naixement de Catalunya.

Fitxa i vídeo extrets d'Edu3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada