dilluns, 15 de novembre del 2010

La portalada romànica (realitzat a 2n A)

A classe hem vist alguns exemples de les decoracions que hi havien a les portalades de l'església que, com recordeu, estaven orientades moltes d'elles cap a l'oest, perquè simbolitzaven la caiguda del dia, la posta de sol, en contraposició amb l'absis, que estava encarat cap a l'est, que era la sortida del sol, la llum.
A la classe de 2n A, el Balta va sortir a completar el comentari i les parts de la portalada que trobem a l'abadia de Sainte Foy de Conques, que representa el Judici Final.
Aquí el tenim

Recordeu que l'horror vacuii volia dir horror al buit, perquè es decoraven totes les parts de la portalada sense deixar-ne cap sense decorar. A més, hem de recordar que els relleus s'adapten a les formes marcades per l'arquitectura, i així podem trobar formes retorçades als extrems.
També ens hem de fixar en la jerarquia de les figures: Crist, com a personatge més important, està al centre, d'una mida més gran que la resta de personatges, que estan en 3 nivells: el Cel a la part superior, l'Església amb els Sants al mig, com a intermediària, i per últim, a la part inferior, la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada