diumenge, 27 de febrer del 2011

La Marca Hispànica

Edu3.cat


En aquest vídeo repassarem en què consistia la Marca Hispànica i els orígens de Catalunya, així com curiositats com l'origen de la llegenda del gegant del pi i el seu enfrontament amb el gegant de la ciutat.

dimecres, 16 de febrer del 2011

L'avenç dels regnes cristians



En aquest vídeo podràs veure l'evolució dels regnes cristians. És un vídeo força interessant que repassa i amplia el que donarem en aquest tema.
Si t'interessen més temes d'Història, en aquest enllaç hi podràs trobar tot un munt de vídeos de diferents etapes

Per a saber-ne més: L'art mossàrab


Fins ara, havíem estudiat l'Art romànic i l'Art gòtic, així com l'art que es desenvolupava als territoris musulmans, amb les seves diferents característiques, els seus arcs, les seves etapes...
Ara però, ens trobem amb una particularitat de l'Art que es feia als territoris que estaven en mans musulmanes i que acabaven sent conquerits pels cristians: l'art mossàrab.
L'art mossàrab era un art, que es va desenvolupar al segle X, i que van originar els mossàrabs fugits de la zona d'Al-Àndalus. Aquests cristians que havien viscut en terres musulmanes van fugir cap a terres cristianes i amb ells es van endur elements de l'art musulmà, com ara els arcs de ferradura o els capitells de caire vegetal. Així, ens trobarem en aquestes zones cristianes un tipus d'art que recorda en el seu interior alguns elements orientals. Com a exemple, aquesta fotografia de l'interior del monestir de Santa María de Lebeña, a Cantabria.
Si en vols saber més, pots clicar en aquest enllaç on trobaràs diferents fotografies i una mica més d'informació

L'evolució dels regnes d'Astúries i Lleó

Els nuclis de resistència cristians

dijous, 10 de febrer del 2011

Els regnes cristians hispànics


El nou tema que ens toca començar correspon a la formació dels regnes cristians hispànics. Tornarem als inicis del curs, a recordar com havíem deixat la Península després d'explicar al primer tema l'Islam i l'entrada dels musulmans a Espanya, l'any 711.
Per això, aquí tens informació sobre els primers regnes que estudiarem: els regnes asturià, lleonès i castellà

dimarts, 1 de febrer del 2011

L'arquitectura gòtica

Aquí teniu una mica més d'informació (és la mateixa fotografia que us apareix al llibre digital o PDFs del moodle) sobre les noves tècniques que van permetre que l'art gòtic adoptés les seves formes esveltes: l'arc ogival (que es contraposa amb l'arc de mig punt romànic), la volta de creueria (oposada a la volta de canó romànica) i els arcbotants que permetien que tot el pes dels murs acabés recaient en els contraforts.
Com a exemple d'arcbotants i contraforts, podeu observar les imatges comentades de Notre Dame o aquesta d'aquí sota on es veuen molt bé els arcbotants i els contraforts que permeten la presència de grans vitralls al mur:

L'arquitectura gòtica: les catedrals


A classe, com tots sabeu, estem treballant l'Art Gòtic i ho estem fent, igual que vam fer amb el Romànic, treballant les imatges amb el programa Dabbleboard senyalant les característiques principals de cada fotografia. En aquest cas, us penjo dues de les imatges que hem treballat i que corresponen a Notre Dame de Paris